Nyheter - Sida 12

FIFFIGT FIKA FRÅN CENTRALKONDITORIET

Centralkonditoriet, som huserar på Vretgränd i Uppsala, är ett bageri med lång historia. Men hos Godsmak är de nykomlingar, och därför vill vi presentera dem. Här finner du allt du kan behöva till fikat; maffiga gräddkreationer, franska moussetårtor, klassiska kondisbitar, matbröd bakade med omsorg – och lite till. På Centralkonditoriet tänker man nämligen på de speciella önskemål man kan få från kräsna kunder i farten och erbjuder därför veganvänliga, glutenfria och laktosfria alternativ. Man kan till frukosten även beställa något lika enkelt som nödvändigt som ett paket Bregott. Andra undvika-katastrof-varor för den som är ansvarig att fixa färsk måndagsfrulle åt 20 kollegor...

FASTLAGSBULLAR

Stålsätter du dig eller smygsmaskar du? Det fuskas redan en del eftersom många har svårt att vänta. För snart är det fettisdag och då firas det fett. Med fett. Semlan hamnar åter på allas läppar och tungor och varje bageri hissas och dissas. Men vi är beredda – för vi älskar semlor och har ställt in oss på den stora dagen. Vi har fastlagsbullar från franska favoriter och andra finingar.   Här tänkte vi lägga fram några avantgardistiska skapelser för de äventyrslystna.  Cremla från Petite France. Cremlan är det bästa av två världar, en croissant med mandelmassa och grädde som blev förra...

GOD PIZZAHÖGTID!

Idag firar vi i nyår på Godsmak. Vi njuter givetvis av god mat och hoppas att du gör detsamma. Imorgon har vi öppet som vanligt för att kunna köra nyårspizzor – en tradition som nästan är lika befäst som en julmiddag. Vi har  både italienska och amerikanska pizzor av en mängd sorter. Du kan få en glutenfri, en vedugnsbakad, en vegetarisk eller en helt vanlig capricciosa, och vi har samlat dem så att du  lätt kommer rakt in i pizzan med den här knappen:   Välkommen in att förboka din pizza hos oss och gott nytt år! Vännerna på Godsmak

FRÅN FRÄMMANDE TILL FREDAGSMYS

Förr i tiden var söndagsmiddagen närmast helig. Eftersom söndagen var veckans enda arbetsfria dag, var det ett tillfälle för familjemys, kanske med ett långkok och gratäng plus annat gottgott. Numera, när de flesta av oss arbetar fem dagar i veckan, är fredagen slutet på arbetsveckan.  I många familjer har fredagsmyset ersatt söndagsmiddagen som veckans minihögtid. Och det är ofta tacon som står på bordet. När texmex-maten lanserades i Sverige på 80-talet var det under kategorin främmande mat och sålde inte något vidare. På 90-talet gick det något bättre – texmex blev lite hippt – men det var inte förrän på...

MORSANS NUDLAR

Nudlar kanske väcker tanken på studentkost – de där små fyrkantiga paketen för några kronor som snabbt kokas upp i vatten. Många, i synnerhet kineserna, hävdar att Marco Polo tog med sin nudlarna från  sin upptäcktsresa i Asien på 1200-talet (där han för övrigt blev tjenis med Khubilai khan) och att pasta därmed är ett italienskt plagiat. Eftersom vi gillar italienare – och för övrigt levererar en hel del välsmakande rätter från la bella Italia – bekräftar vi inte detta, utan nöjer oss med att säga att det är en teori. Och nu är det asiatiska nudlar som gäller. Nudelsoppan...