Nyheter - Sida 14

PÅ VAR MANS TUNGA – PAPILLES

Ça titille les papilles säger man på franska. ”Det kittlar smaklökarna” är den svenska översättningen, och även det låter som något en  gourmet skulle säga mellan tuggor och världsvana hummanden. Gourmeter har nämligen koll på sina smaklökar. Och smaklökarna håller i sin tur koll åt oss alla. Vi är genetiskt programmerade att känna smak, men vissa saker måste vi vänja oss vid för att uppskatta. Barn ropar som bekant inte ”mums filibabba” hur som helst. Det är det vi i vår angl(or)ifierade moderna värld kallar acquired taste, alltså inlärd smak.  Smaklökarna, människans smakorgan,  är små klyftliknande tingestar. De bär ansvaret för smakernas fröjder...

ETT SÄRPRÄGLAT SMÖRGÅSBORD

Du fick det hos mormor, du får det hos mamma och snart, i takt med att stjärnorna tänds i fönstren, är det ingen ovanlig syn på arbetsplatsen heller – julbordet. Skinka, rödkål, tre sorters sill och Janssons. Visst är det gott, ja – men varför inte tänka alternativt när du ska kalasa med kollegorna? Ett julbord kan faktiskt vara annorlunda. Fattoush Libanese erbjuder en dignande buffé som mycket väl kan komma till pass som julbord för kontoret.  Den libanesiska husmanskosten innehåller en mängd smårätter: kycklingröra med vildgurka, hummus, yoghurtröra med mynta, kryddiga sallader, frasiga piroger fyllda av nötfärs, ost och...

AROM SOM FÖR TILL ANDRA BREDDGRADER 

Salta oliver och knastrande örter, tzatziki och halloumi, calamares och souvlaki  – aromer som påminner om andra breddgrader. Det grekiska köket, i synnerhet kolgrillade rätter, framkallar en intensiv förnimmelse av sommar och värme i kropp och själ. Och, lucky you, du behöver varken ta flyget, försöka tända grillen på den våta innerstadsbalkongen eller ens trotsa snökaoset utanför ytterdörren för att njuta av maten.  Vi har ett stort antal rätter från Grekiska Kolgrillsbaren på St Göransgatan att erbjuda, så mycket som ett åttiotal varianter på kolgrillade skapelser, både för våra köttälskare, skaldjursfantaster och vegovänner.  Och till råga på allt är de nya grekerna...

GODSMAK I UPPSALA

Godsmak växer i Stockholm men vi vill sprida vår matglädje ännu längre. Vi har tidigare utökat vår verksamhet till att även täcka Solna och Sundbyberg och erbjuder nu även våra tjänster i Uppsala. Sveriges främsta lärocentrum behöver ju också mat i magen.  I rikets fjärde stad har vi därför börjat bygga upp ett nätverk med väl valda restauranger som borgar för kvalitet och speglar en del av den mångfald som kännetecknar oss på Godsmak. Taverna Panini satsar på ekologiskt och närproducerat utan onödiga tillsatser. Den färska pastan och den ekologiska surdegen till pizzorna görs på restaurangen, och allt smakar förträffligt. Dinos serverar...

GOD SMAK UTAN ALLERGICHOCK

Plågas du av allergier? Det är du inte ensam om. Cirka 15-20 % av Sveriges befolkning lider av någon form av allergi. Allt ifrån gluten till laktos och nötter kan komma i vägen för goda måltider under lunchpauser och i goda vänners lag. Det har vi tänkt på på godsmak.se. Vi tycker att ni allergiker ska kunna beställa mat lika enkelt som alla andra. Därför ser vi till att vår meny innehåller valmöjligheter även för er som är gluten-, laktos- och nötallergiker. Alla våra rätter är inte laktos- och glutenfria, men vi har såpass många att det  för en allergiker är...