Nyheter - Sida 13

SOLGUL SÖTSAK

Lussebullar, lussekatter, saffransbullar, kärt barn har många namn. Nu är det snart dags att åter hedra ljusbärerskan från Syracusa. Det sägs nämligen att sankta Lucia bar ner mat till fångar i mörka fängelsehålor. Ungefär som en av våra trevliga budkillar på Godsmak, som kommer fräsande på elmoppen ända till er för att  sprida lite glädje i mörkret. Även om kontoret inte känns riktigt så hemskt är Lucias högtid startskottet för julmyset. Och vare sig hon kommer hem till er, någon vågar  sig på att lussa på jobbet eller ni bara ser en ljusprydd skönhet  på tv, kommer ni säkerligen att...

VIVA ITALIANA

Viva Italia! brukar italienarna ropa, för de är hemskt stolta över sitt land och sin kultur. Och inte undra på det. Medan vi nordbor troligen tuggade på barkbröd och rå fisk och sånt hade italienarna redan börjat utveckla en gastronomisk kokkonst. Det tidigaste spåren av det italienska köket härrör från 300-talet f.Kr. Då skrev grek-sicilianaren Archestratus, som även kallas gastronomins fader, ett ode om det bästa krubbet kring Medelhavet. Han rekommenderade att använda råvaror efter säsong och varnade för att överkrydda maten. I sin strävan att informera reste han runt likt en antikens Anthony Bourdain och smakade  på lokala rätter...

DAGENS HUSMAN

I Lilla Köket hittar ni inte tusen rätter. Här serveras svensk husman med internationell prägel, ett fåtal utvalda dagens lunch – en kött, en fisk och en vegetarisk – samt ett antal surdegsmackor, sallader och ett stående inslag: pasta med tryffel. Allt har komponerats med en mästares händer och lagats med omsorg. Lilla Köket huserar nämligen en storhet – Magnus Rydberg, vår prisbelönte svenska kock som startade krogarna Köttbaren och Grill, vann guldmedalj i BBQ-mästerskapet i Memphis år 2003 och har tjusat smaklökar på så vitt skilda håll som London, Rom och New York. Chef Rydbergs favoritprimör är för övrigt...

VEGETARISKT

I Platons Republiken, som beskriver det filosofen kallade ”idealstaten”, förespråkas vegetarisk kost. Det är faktiskt väldigt mordernt. Många sklor i Sverige har infört en vegetarisk dag  

NU ÄR DET (SNART) JUL IGEN

Benjamin Syrsa sjunger fortfarande lika falskt och trillingnöten har försvunnit från Aladdin-asken. ”Åh, vilken fin vas”, utropar du glatt och funderar på om du ska lägga ut mosters vas på Tradera  före eller efter nyår medan du hetsigt vispar såsen som ändå skär sig och hinner bestämma att nästa år blir det jul på herrgårdshotell. Den fina julklappen till moster glömde du bort när det bestämdes att julafton skulle hållas hos dig i år – eftersom du både kan och hinner axla ansvaret. ”Du har ju så hemskt mycket tid nu när du är föräldraledig med tvillingar”, tyckte släkten. Du...