VIVA ITALIANA

Viva Italia! brukar italienarna ropa, för de är hemskt stolta över sitt land och sin kultur. Och inte undra på det. Medan vi nordbor troligen tuggade på barkbröd och rå fisk och sånt hade italienarna redan börjat utveckla en gastronomisk kokkonst. Det tidigaste spåren av det italienska köket härrör från 300-talet f.Kr. Då skrev grek-sicilianaren Archestratus, som även kallas gastronomins fader, ett ode om det bästa krubbet kring Medelhavet. Han rekommenderade att använda råvaror efter säsong och varnade för att överkrydda maten. I sin strävan att informera reste han runt likt en antikens Anthony Bourdain och smakade  på lokala rätter och beskrev njutning på hexameter. I ungefär samma veva tillkom även Apicius, en romersk receptsamling ämnad åt välmående samhällsklasser, innehållande recept med kött, fisk och grönsaker, samt några stycken med såpass ovanliga ingredienser som flamingo. Kanske fällde någon kommentaren om att det sistnämnda smakade kyckling. Gustat pullum.

Om vi snabbspolar en sisådär 2 300  år, fram till idag, hittar vi restaurangen Italiana – fullständigt namn Enoteca Cucina Italiana  – på Vasagatan i Stockholm och dess bakficka, Italiana Pizza & Deli. Här finns något för både gourmet och gourmand, pizza med tryffelsalami, pizza med choklad och maräng, mängder av pasta och en noga planerad buffé. Det är enkelt och råvarubetonat. Precis som det italienska köket är känt för. Och vi kör hem deras mat ända hem till farstun.

Välkommen in på Godsmak! Italiana Italiana Pizza & Deli

 

Mångfald ger mersmak. Godsmak levererar över 2 000 rätter varje dag.