Nyheter - Sida 6

EKOLOGISKT, ORGANISKT, BIODYNAMISKT …

Alltså de där orden. Nätet är fullt av dem och alla verkar ha dem på tungan (både bildligt och bokstavligt talat). Förutom – möjligtvis – du. I vår matttrendkänsliga era får inget vara enkelt. Sitter du och skäms över ditt helfabrikat och ljuger om att du lagade storkok i helgen eftersom kollegan sitter med närodlat, ekologiskt, organiskt, biodynamiskt eller vet-inte-vad? Vi reder ännu en gång ut begreppen för alla som inte riktigt hunnit sätta sig in i ett av tidens mest moderna och debatterade ämnen – maten vi stoppar i oss. Bra råvara. Råvaran är själva produkten i obearbetat skick,...

KAKAO OCH KANINER

Varje helg anstormar de godishyllorna i butikerna: barnen med sina tindrande ögon, föräldrarna som försöker hindra dem att plocka för mycket men tar en egen påse i farten, och alla andra som något skamset skopar in kolor, karameller och praliner. Lusten är för stor för att avstå. Vi svenskar älskar helt enkelt godis och äter faktiskt mest i hela världen. Och påsken som nu närmar sig är troligen de sötsugnas bästa högtid eftersom det då är tillåtet att smaska i sig. Det blir cirka ett kilo per capita, varav åtskilliga mängder choklad. Den beroendeframkallande njutningen intogs först i flytande form....

RITERNAS MAT

Godsmak-bloggaren satt en gång på en middag i franska Rouen. ”Jag ville bjuda på något som ni inte har i Sverige”, sa värdinnan. Därefter ställde hon fram salsa och andra mexikanska dippsåser. Utomlands finns det en utbredd tro att vi i Sverige bara äter fisk och köttbullar, trots att vi har hela världens matkultur. Tacos är ju snudd på husmanskost. Men hur kommer det sig då att det blev vår inofficiella nationalrätt? Tacohungern går hand i hand med fredagsmysets uppkomst. Det började så smått med femdagarsveckan – arbete från måndag till fredag – som infördes på 1960-talet och även ledde...