Nyheter - Sida 4

STORA SMAKER I SMÅ PORTIONER

Vad sägs om misogravad lax med miringravad forellrom och shisokrasse, rödbetshummus med citronbroccoli och marconamandel,  glasnudlar med handskalade räkor, eller tre sorters betor med chèvrekräm och kanderade valnötter? Låter underbart, men ack så komplicerat. Bara om någon annan lagar. Och det är just vad någon annan gör. Allt ovan och mycket mer, på förstklassiga råvaror. Panini Internazionale heter det svenska företaget som ständigt hittar på innovativa matkoncept som förenklar vardagen. Inför den stundande sommaren har vi på Godsmak därför något nytt att erbjuda er: Panini mini, utsökta smårätter i snyggt och mingelvänligt format som kan varieras till en komplett buffémeny och passar...

ETT HETT ÄMNE

Du har säkert stött på en chilinörd. De är många och samlas i föreningar och Facebookklubbar. Chilin är älskad av vissa, avskydd av andra, men den lämnar ingen oberörd. Låt oss lotsa er in i den snåriga chilidjungeln. Alltid kan du bräcka någon med våra brännheta fakta. Chilin är inget nytt påfund. Man har hittat bevis på att chili ingick i människors föda redan 7 500 år före vår tideräkning. Till Europa kom många kryddor med spanska äventyrare som på 1500-talet erövrade och började kolonisera Amerika. Det var  ingen mindre än Columbus och gänget som tog hem den heta plantan,...

EKOLOGISKT, ORGANISKT, BIODYNAMISKT …

Alltså de där orden. Nätet är fullt av dem och alla verkar ha dem på tungan (både bildligt och bokstavligt talat). Förutom – möjligtvis – du. I vår matttrendkänsliga era får inget vara enkelt. Sitter du och skäms över ditt helfabrikat och ljuger om att du lagade storkok i helgen eftersom kollegan sitter med närodlat, ekologiskt, organiskt, biodynamiskt eller vet-inte-vad? Vi reder ännu en gång ut begreppen för alla som inte riktigt hunnit sätta sig in i ett av tidens mest moderna och debatterade ämnen – maten vi stoppar i oss. Bra råvara. Råvaran är själva produkten i obearbetat skick,...

KAKAO OCH KANINER

Varje helg anstormar de godishyllorna i butikerna: barnen med sina tindrande ögon, föräldrarna som försöker hindra dem att plocka för mycket men tar en egen påse i farten, och alla andra som något skamset skopar in kolor, karameller och praliner. Lusten är för stor för att avstå. Vi svenskar älskar helt enkelt godis och äter faktiskt mest i hela världen. Och påsken som nu närmar sig är troligen de sötsugnas bästa högtid eftersom det då är tillåtet att smaska i sig. Det blir cirka ett kilo per capita, varav åtskilliga mängder choklad. Den beroendeframkallande njutningen intogs först i flytande form....

RITERNAS MAT

Godsmak-bloggaren satt en gång på en middag i franska Rouen. ”Jag ville bjuda på något som ni inte har i Sverige”, sa värdinnan. Därefter ställde hon fram salsa och andra mexikanska dippsåser. Utomlands finns det en utbredd tro att vi i Sverige bara äter fisk och köttbullar, trots att vi har hela världens matkultur. Tacos är ju snudd på husmanskost. Men hur kommer det sig då att det blev vår inofficiella nationalrätt? Tacohungern går hand i hand med fredagsmysets uppkomst. Det började så smått med femdagarsveckan – arbete från måndag till fredag – som infördes på 1960-talet och även ledde...