KAKAO OCH KANINER

Varje helg anstormar de godishyllorna i butikerna: barnen med sina tindrande ögon, föräldrarna som försöker hindra dem att plocka för mycket men tar en egen påse i farten, och alla andra som något skamset skopar in kolor, karameller och praliner. Lusten är för stor för att avstå. Vi svenskar älskar helt enkelt godis och äter faktiskt mest i hela världen. Och påsken som nu närmar sig är troligen de sötsugnas bästa högtid eftersom det då är tillåtet att smaska i sig. Det blir cirka ett kilo per capita, varav åtskilliga mängder choklad.

Den beroendeframkallande njutningen intogs först i flytande form. Ordet choklad härrör från xocolatl, vilket betyder bittert vatten, en dryck som redan den aztekiska härskaren Montezuma ska ha inmundigat dygnet runt för att stärka potensen och hålla sig på rent allmänt gott humör. De åtråvärda kakaobönorna – såpass dyrbara att de användes som valuta i aztekriket – kom sedan till Europa med hjälp av de spanska conquistadorerna. De förde dem med sig hem från resorna till Nya världen efter att ha upptäckt att kungliga skattkammare inte var fyllda av blänkande guld utan av bruna bönor. Hemma på kontinenten var succén given. Choklad blev en modedryck i förnäma kretsar och spreds därefter till alla som hade råd. I Sverige började man klämma på varan under 1700-talet, men konsumtionen bromsades av diverse  överflödsförordningar. Först på 1800-talet började man tillverka choklad på fabriksmässig nivå, och därefter spreds den också till folket.

För att just du ska kunna känna dig som en aztekisk kung på kontoret eller bara kalasa på en kanin levererar  vi traditionsenligt påskägg och korgar även 2019*. Glad påsk och välkommen in på Godsmak!

Jag vill ha påskägg

 

*Påskäggen levereras vecka 16 och 17 och bör beställas tre dagar före leverans.
Avtalskunder slipper fraktkostnad om beställningen överstiger 1 000 kronor.