RITERNAS MAT

Godsmak-bloggaren satt en gång på en middag i franska Rouen.

”Jag ville bjuda på något som ni inte har i Sverige”, sa värdinnan. Därefter ställde hon fram salsa och andra mexikanska dippsåser.

Utomlands finns det en utbredd tro att vi i Sverige bara äter fisk och köttbullar, trots att vi har hela världens matkultur. Tacos är ju snudd på husmanskost. Men hur kommer det sig då att det blev vår inofficiella nationalrätt?

Tacohungern går hand i hand med fredagsmysets uppkomst. Det började så smått med femdagarsveckan – arbete från måndag till fredag – som infördes på 1960-talet och även ledde till att skolans lördagsundervisning avskaffades. När hela helgen blev fritid för de flesta familjer var den traditionella söndagsmiddagen inte längre lika väsentlig. Samtidigt sjöng  hemmafrutillvaron på sista versen – kvinnor förvärvsarbetade i allt högre grad och tillbringade mindre tid framför spisen. Matlagningen behövde bli mer effektiv. Dessutom hade tv-apparaten blivit det moderna hemmets ljuva härd, så måltiderna måste kunna ätas framför den.

Konsumenterna krävde alltså att maten skulle vara enkel att tillaga, lätt att äta och uppskattas av hela familjen. Orden kvällsgott, fredagsgott och lördagsgott myntades på 1970-talet, medan fredagsmys gjorde sitt intåg på 1980-talet. Det var då texmex-maten för första gången dök upp i butikerna, först med Old El Pasos produkter, därefter när kryddföretaget Nordfalk, senare Santa Maria, bestämde sig för att satsa stort på trenden. Det tog många år, ända till 2000-talet, innan  tacoskal, salsa, guacamole, tortillas och nachos fanns i varje butik. Men när det väl skedde hade även fredagsmyset blivit en befäst tradition. Nationalencyklopedin förklarar begreppets djupare innebörd: ”Fredagsmyset är ett slags övergångsrit där deltagarna befinner sig i en situation och tidsrymd som är varken vardag eller helg.”

Sugen på fredagsmys redan nu?  Vi har texmex från TacoBar och Texas Burgers & Deli, och en massa andra smaskiga rätter – så att arbetsveckan blir en fest.  Välkommen in på Godsmak!

Jag vill mysa