Nyheter - Sida 5

SEMLANS HISTORIA

I år kommer ni att äta semlor som aldrig förr eftersom konsumtionen ökar konstant.  Men kärt barn har många namn och det går mode i semlor – formerna ökar också. Man kan behöva ett lexikon för att begripa. Sitter du som ett fån inför skillnaderna? Lugn, du som vacklar i ovisshet! Här kommer en crash course med begreppen och deras bakgrund, så att inte språkpolisen gör dig till åtlöje vid fikabordet. Hetvägg kommer av tyska Heisswecken. Ursprungsbullen har anor sedan 1200-talet, men var då kilformad och kokades i mjölk. Hetväggen blev sedan en bulle fylld med mandelmassa serverad med varm mjölk,...

HELGON OCH SAFFRANSBEGÄR

I den mörka tiden skrider hon in med sin strålglans och hamnar genast i blickfånget. Alla vill vara henne. Det kivas till den grad att hennes person leder till bråk på skolor med påföljande debatt i pressen. Alla måste få vara henne. Lucia är decembermånadens största idol ända tills tomten dyker upp och stjäl rampljuset i rikets mest vördade helgonkändiskultur. Ljusbärerskan från Syracusa är helt enkelt kult – och hon hör ihop med bullar. Vi på Godsmak är redan i full färd med att förbereda degen till lysande lussekatter till dig som jobbar så att svetten lackar. Lucia lackar inte ur....

HIMMELSKT HELVETE

Varför firar vi Halloween? En ny köpfest – måste vi bli amerikaner?! Barnen tycker om det, så man får väl hänga på…? Ja, ovanstående är ett axplock av alla funderingar kring denna i vårt land relativt nya och omstridda högtid. Halloween i sin nuvarande variant – den med plastiga skämtprylar –  kommer givetvis från Förenta staternas förlovade jippoland. Men firandet härrör från de brittiska öarna och All Hallow’s Eve, med rötter i urgamla skördetraditioner och förkristen folktro. Vissa hävdar till och med att vikingarna, som tog med sig sitt höstblot till kelterna, hade ett finger med i spelet. Svaret på varför...

VÅRT BÄSTA BAKVERK

Den 4 oktober 2018 firar vi ännu en gång Kanelbullens dag, denna snillrika uppfinning av Kaeth Gardestedt på Hembakningsrådet, instiftad för att hedra vår supersvenska bulltradition. Kanelbullen började saluföras på konditorier på 1920-talet, men det svenska bullätandet härrör från urminnes tider. Sveriges första kända bulle är nämligen en ojäst kornbulle från cirka 400 e.Kr. som hittats i Östergötland. Den är grusig och förkolnad, men består. Alla hinner dock inte baka själva och Kanelbullens dag har blivit en kontorstradition. Vi på godsmak.se bullar upp med tusentals bullar för att köra ut dem till er. Välj bland ett urval av Stockholms bästa konditorier –...

FIRA KALASKULAN

Och då menar vi inte magen. För såhär efter semestern är vi ju alla i brunbränd toppform, eller hur? Nej, Sveriges mest berömda kalaskula är köttbullen, vars årliga dag infaller den 23 augusti. Trots att maträtten finns i hela världen – allt ifrån de danska frikadellerna, de italienska i tomatsås och de vietnamesiska som simmar i soppan pho – är de svenska troligen de mest kända. För vem minns inte ”Inga from Sweden” med sina Swedish meatballs i  filmklassikern Ombytta roller? I april 2018 skapade vår sedvänja världsnyheter. I en tweet från UD kunde man läsa att Karl XII skulle ha tagit...