Nyheter - Sida 5

DEN GODA HONUNGEN

Honungsodling är en flertusenårig tradition som har utövats på vitt skilda delar av jorden. En bit in på 2000-talet upptäcktes 3 000 år gamla bevis i Israel på att man odlat honung i antika Främre Orienten. Man vet också att mayafolket samlade in honung och att det användes till mjöd i den fornnordiska civilisationen. Och om vi skjuter oss långt fram i tiden, från landet som flödar av mjölk och honung, Mesoamerika och vikingafyllornas Norden, sker odlingen på ungefär samma sätt. Honung är en helt naturlig sötma – den kan inte göras på konstgjord väg och får inte kallas honung om något...

FIRA 20-ÅRSDAGEN

Redan 20! Kanelbullens dag instiftades 1999 och fyller därmed tjugo i år. Denna ungdom bland rikets traditioner har blivit en av de mest populära, särskilt på svenska kontor. Eftersom vi tror att du och många andra vill ha en bulle i handen den 4 oktober, en glänsande gyllenbrun, bunkrar vi  redan upp med beställningar för alla smaker.  Vi har både minibullar och bullar av klassiskt format, och varianter för de mest kräsna och ömtåliga magar – ekologiska, laktosfria, nötfria, glutenfria och veganska – från ett urval av Stockholms bästa bagerier. Nu är det snart dags att fira. Botanisera bland bullarna på vår hemsida och...

BOWL – MAT I SKÅL

Något så enkelt som en matskål har stormat in från fjärran hav och blivit en av våra mest populära rätter på Godsmak: poké bowl. Uppfinningen ”fisk och ris i en skål” kom till av en slump – av nödens lag att tillvarata. Hawaiianska fiskare skrapade ihop resterna av dagens fångst, marinerade firrarna, lade dem på ett lager av ris och toppade med något annat man hade på handen, till exempel kål eller frukt. Den hållbara, hälsosamma lösningen spred sig till amerikanska kontinenten och fångades upp av världens mest trendkänsliga befolkning, invånarna i Los Angeles. Och sedan var det givetvis bara...

STORA SMAKER I SMÅ PORTIONER

Vad sägs om misogravad lax med miringravad forellrom och shisokrasse, rödbetshummus med citronbroccoli och marconamandel,  glasnudlar med handskalade räkor, eller tre sorters betor med chèvrekräm och kanderade valnötter? Låter underbart, men ack så komplicerat. Bara om någon annan lagar. Och det är just vad någon annan gör. Allt ovan och mycket mer, på förstklassiga råvaror. Panini Internazionale heter det svenska företaget som ständigt hittar på innovativa matkoncept som förenklar vardagen. Inför den stundande sommaren har vi på Godsmak därför något nytt att erbjuda er: Panini mini, utsökta smårätter i snyggt och mingelvänligt format som kan varieras till en komplett buffémeny och passar...

ETT HETT ÄMNE

Du har säkert stött på en chilinörd. De är många och samlas i föreningar och Facebookklubbar. Chilin är älskad av vissa, avskydd av andra, men den lämnar ingen oberörd. Låt oss lotsa er in i den snåriga chilidjungeln. Alltid kan du bräcka någon med våra brännheta fakta. Chilin är inget nytt påfund. Man har hittat bevis på att chili ingick i människors föda redan 7 500 år före vår tideräkning. Till Europa kom många kryddor med spanska äventyrare som på 1500-talet erövrade och började kolonisera Amerika. Det var  ingen mindre än Columbus och gänget som tog hem den heta plantan,...