EKOLOGISKT, ORGANISKT, BIODYNAMISKT …

Alltså de där orden. Nätet är fullt av dem och alla verkar ha dem på tungan (både bildligt och bokstavligt talat). Förutom – möjligtvis – du. I vår matttrendkänsliga era får inget vara enkelt. Sitter du och skäms över ditt helfabrikat och ljuger om att du lagade storkok i helgen eftersom kollegan sitter med närodlat, ekologiskt, organiskt, biodynamiskt eller vet-inte-vad?

Vi reder ännu en gång ut begreppen för alla som inte riktigt hunnit sätta sig in i ett av tidens mest moderna och debatterade ämnen – maten vi stoppar i oss.

Bra råvara. Råvaran är själva produkten i obearbetat skick, ursprungsvaran, som till exempel köttet som tärnas innan det tillagas till din biff à la Rydberg. Bra råvaror  innebär att produkten är  av god kvalitet – färsk och frisk. Kraven ökar med den tilltagande medvetenheten hos gemene man. Det räcker alltså inte med att köttet inte har legat nedfryst sedan istiden och inte kommer från en tokig ko med mul- och klövsjuka för att kallas bra råvara. Och det är ju tur det.

Ekologisk. Ekologisk mat, även kallad ekomat, görs på råvaror från ekologisk odling. Det innebär att växtskyddsmedel som pesticider  (bekämpningsmedel), GMO (genmodifierade organismer) och konstgödsel inte används. Ekomat innehåller alltså mindre gifter.

Organisk. Ordet organisk är en översättning från engelskans organic som betyder ekologisk. Organisk-biologisk odling är en  sorts ekologisk odling som uppfanns av en schweizare, Hans Peter Rusch, på 1940-talet. Organisk innebär på svenska rätt och slätt ”upp­byggd kring (kedjor av) kol­atomer” (enligt SAOL). Grunden för allt liv är organiskt. Din kropp är organisk, men det gör dig inte till en ekogurka. Så när du äter ekomat bör du kalla den ekologisk, inte organisk. 

Biodynamisk. Biodynamisk odling är ett begrepp som kan kännas något diffust. Biodynamiken bygger på en djup filosofi av Rudolf Steiner. Österrikaren Steiner  var  forskare, naturvetare och grundare av bland annat antroposofin. Biodynamisk odling bygger på kretsloppstänkande och balans i naturen. Odlingen är ekologisk med hänsyn till kosmiska krafter.

KRAV-märkning. KRAV är en svensk ekonomisk förening. För att bli KRAV-märkt ska en produkt vara tillverkad på ekologisk grund med  höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Rawfood (med eller utan bindestreck och mellanrum) kallas också levande föda eller helt enkelt råkost. Mat som inte upphettas, till exempel kokas, behåller mer vitaminer, mineraler och enzymer. För att bevara näringen undviker man därför att hetta upp födan till mer än 42 grader.

Superfood(s), eller supermat, är extremt näringsrika livsmedel som därmed anses vara särskilt hälsosamma för kroppen. Blåbär, gojibär, avokado och chiafrön brukar klassas som supermat.

Du behöver inte laga allt själv. Vi har allt en människa behöver inmundiga i lunchrummet. Imorgon beställer du en grön drink från oss och säger att du har mixat den själv  med grönsaker från din skärgårdsträdgård som du påtat i sedan flera år tillbaka.

God och hälsosam smak


Drinken på fotot heter Eat Your Greens. Den kommer från Blueberry som lagar hälsosam och klimatsmart mat som kan beställas genom oss.