ETT HETT ÄMNE

Du har säkert stött på en chilinörd. De är många och samlas i föreningar och Facebookklubbar. Chilin är älskad av vissa, avskydd av andra, men den lämnar ingen oberörd. Låt oss lotsa er in i den snåriga chilidjungeln. Alltid kan du bräcka någon med våra brännheta fakta.

Chilin är inget nytt påfund. Man har hittat bevis på att chili ingick i människors föda redan 7 500 år före vår tideräkning. Till Europa kom många kryddor med spanska äventyrare som på 1500-talet erövrade och började kolonisera Amerika. Det var  ingen mindre än Columbus och gänget som tog hem den heta plantan, som därefter började odlas i klosterträdgårdar. Att munkarna började odla chili berodde på att svartpeppar var så dyrt. Och att conquistadorerna tog hem den berodde på att de misstog den för svartpeppar.

Sorter, arter och släkte. Nu tar vi det långsamt, för det kan bli förvirrat. Chili, även kallad chilipeppar, chilepeppar  är en sort inom arten spanskpeppar (Capisicum annuum), i släktet spanskpeppar (Capsicum). Ibland används ordet chili för hela spanskpepparsläktet, som delas in i fem huvudarter:
Capsicum annuum innehåller vår vanligaste chili: spansk peppar. Sveriges mest populära chilisort är en smal, medelstark frukt på cirka en decimeter som både finns som grön, orange och röd.  Paprika, jalapeño och cayennepeppar ingår också i den här arten.
Capsicum baccatum odlas främst i Sydamerika och är därför relativt okänd för svenska smaklökar. Aji amarillo är en av sorterna.
Capisicum chinense, havannapeppar, innehåller riktigt heta sorter, som värstingen Carolina reaper, indiska Bhut Jolokia och kubanska habanero.
Capsicum frutescens, flerårig spanskpeppar. Tabasco och kryddpastan sambal oelek görs på flerårig spanskpeppar.

Färgen på chilin har med mognaden att göra. Omogen chili är grön, medan den mogna är röd. Vissa sorter, som till exempel jalapeño, saluförs som gröna, omogna frukter. När chilin torkas blir den däremot alltid mildare.

Chilins hetta finns i ämnet kapsaicin. Kapsaicinet finns i kärnorna och de vita mellanväggarna. Ju mer kapsaicin chilin innehåller, desto starkare blir frukten. Styrkan mäts i scovillegrader. En paprika ligger på noll, medan den starkaste chilisorten ligger på över 2,2 miljoner scovillegrader.

Krydda som försvar. Chili kan användas som vapen. Kapsaicin är det verksamma ämnet i pepparsprej.

Smaken är en vanesak. Chilikärlek är en fråga om tillvänjning. Om du känner att du håller på att kvävas när bordsgrannen smaskar i sig chili betyder det alltså bara att hen är mer van vid hettan än du är. Kämpa på – en dag kommer du kanske att kunna svälja en utan att röja en min.

Nyttan med chili är känd sedan årtusenden. Chili är ett förstklassigt naturläkemedel. Den får kroppen att utsöndra endorfiner, stimulerar  ämnesomsättningen och är rik på vitaminer. Chili är även en antioxidant. Är chili även ett så kallat afrodisiakum?
Historien om munkarna i klostret förtäljer inte det, men mat som afrodisiakum kommer vi att ägna oss om i ett kommande inlägg.

Många av världens kök doftar chili. Sugen på en chilirätt? Välkommen in till oss på Godsmak.se!

JAG VILL HA CHILI