Nyheter - Sida 3

HIMMELSKT HELVETE

Varför firar vi Halloween? En ny köpfest – måste vi bli amerikaner?! Barnen tycker om det, så man får väl hänga på…? Ja, ovanstående är ett axplock av alla funderingar kring denna i vårt land relativt nya och omstridda högtid. Halloween i sin nuvarande variant – den med plastiga skämtprylar –  kommer givetvis från Förenta staternas förlovade jippoland. Men firandet härrör från de brittiska öarna och All Hallow’s Eve, med rötter i urgamla skördetraditioner och förkristen folktro. Vissa hävdar till och med att vikingarna, som tog med sig sitt höstblot till kelterna, hade ett finger med i spelet. Svaret på varför...

VÅRT BÄSTA BAKVERK

Den 4 oktober 2018 firar vi ännu en gång Kanelbullens dag, denna snillrika uppfinning av Kaeth Gardestedt på Hembakningsrådet, instiftad för att hedra vår supersvenska bulltradition. Kanelbullen började saluföras på konditorier på 1920-talet, men det svenska bullätandet härrör från urminnes tider. Sveriges första kända bulle är nämligen en ojäst kornbulle från cirka 400 e.Kr. som hittats i Östergötland. Den är grusig och förkolnad, men består. Alla hinner dock inte baka själva och Kanelbullens dag har blivit en kontorstradition. Vi på godsmak.se bullar upp med tusentals bullar för att köra ut dem till er. Välj bland ett urval av Stockholms bästa konditorier –...

FIRA KALASKULAN

Och då menar vi inte magen. För såhär efter semestern är vi ju alla i brunbränd toppform, eller hur? Nej, Sveriges mest berömda kalaskula är köttbullen, vars årliga dag infaller den 23 augusti. Trots att maträtten finns i hela världen – allt ifrån de danska frikadellerna, de italienska i tomatsås och de vietnamesiska som simmar i soppan pho – är de svenska troligen de mest kända. För vem minns inte ”Inga from Sweden” med sina Swedish meatballs i  filmklassikern Ombytta roller? I april 2018 skapade vår sedvänja världsnyheter. I en tweet från UD kunde man läsa att Karl XII skulle ha tagit...

ALLA HJÄRTANS MAT

När sankt Valentinus dog bannlyst på Cypern 160 e.Kr. hade han knappast en aning om att han skulle bli en symbol för årets största gull-gull – alla hjärtans dag. Och det tog lång tid innan den hittade hit. Först på 1960-talet började den så smått firas i Sverige, eftersom helgonet postumt gjort en avstickare till the States och återvänt som en rödpaljetterad popstjärna. Anno Domini 2018 är firandet ett faktum. Men hur firar du? Med rosor och godishjärtan i gelé? Vårt tips är att beställa bjudmat och duka upp till fine dining därhemma. Vi har varma rätter från prisbelönta kockar, handplockade delikatesser...

GODSMAK GOES SOUTH

Det kallas Stockholms trendigaste stadsdel. Skägghipstern med ironisk keps får ofta möta oförtjänt hån och spe, för Söder har något alldeles unikt.  Det är en kulturell smältdegel, en gryta fylld av kreativitet och nyfikenhet. Men trots den chosefria, avslappnade stämningen är södermalmskunden en av de mest kräsna. Här är man väldigt medveten om sina val. Detta präglar även kokkonsten – och det påverkar oss. Godsmak drar därför söderut, till puttrande pannor  på Södermalm och letar upp fler guldkorn i Fogelströms stadsdel så att du ska få ett större lokalt utbud just där. Våra senaste tillskott  erbjuder heta nudlar, kokande bowls och hamburgare...