DEN GODA HONUNGEN

Honungsodling är en flertusenårig tradition som har utövats på vitt skilda delar av jorden. En bit in på 2000-talet upptäcktes 3 000 år gamla bevis i Israel på att man odlat honung i antika Främre Orienten. Man vet också att mayafolket samlade in honung och att det användes till mjöd i den fornnordiska civilisationen. Och om vi skjuter oss långt fram i tiden, från landet som flödar av mjölk och honung, Mesoamerika och vikingafyllornas Norden, sker odlingen på ungefär samma sätt.

Honung är en helt naturlig sötma – den kan inte göras på konstgjord väg och får inte kallas honung om något har tillsatts. Ämnet är som bekant en skapelse av små ettriga bin. Djuren samlar in nektar, en söt vätska, från blommor och andra växter,  bearbetar den och lagrar den i bikupans vaxkakor. Människan skördar överflödet och rengör det från vax och andra partiklar. Det görs i en centrifug och kallas att slunga honungen. Sedan hamnar den på burk och förs till en butik nära dig.

Men vad ska man då välja? Vad är skillnaden på honung och honung? All nyskördad honung är flytande. Den trögflytande massan skapas när sockret kristalliseras. Ju högre druvsockerhalten är, desto snabbare sker förtjockningen. Konsistensen beror på växtens nektar, som även ger honungen dess specifika smak, färg och andra egenskaper. Svensk honung delas in i skogshonung, som skördats i skogsområden, och blomsterhonung, som skapats med nektar från blommor på mark, träd och buskar. Honungen kan också vara sortspecifik, det vill säga främst komma från en särskild växt, som klöver, raps, lind eller ljung. Vissa sorter har en tydligare smak än andra, till exempel kastanjehonung. Den bärnstensfärgade honungen har en särpräglad smak som med fördel sätter pynt på chèvre. Akaciahonungen, den enda honung som inte kristalliseras och därmed förtjockas, är mild och gyllengul. Kastanjehonung kommer ofta från Frankrike eller Italien medan akaciahonung framför allt kommer från Ungern.

Men honung är inte bara ett sött ämne. För hur ofta vi än får se stjärnkockar njutningsfyllt ringla strängar över delikata förrätter på bästa sändningstid, förknippas honung främst med husmodern. Honung är en vetenskapligt bevisat gammal dunderkur. Det hämmar bakterietillväxt och troligen även virus. Honung innehåller, förutom sockerarter och vatten, mineraler, enzymer och inhibiner. Manukahonungen, som klassas som extremt nyttig, gjorde succé när den gjorde sitt intåg på den svenska marknaden under 2000-talet. Den kommer främst från Nya Zeeland och innehåller ämnet methylglyoxal (MGO). Manukahonung är dyr och priset sätts efter renheten, som kan avläsas på plustecknen på burken. En helt oblandad manukahonung har beteckningen GMO 400 +. På senare år har dock svensk ljunghonung kommit att anses som lika välgörande. Att den är mer närodlad är ett obestridligt faktum.

Honung är alltså ett av naturens sötaste och mest välgörande måsten. Kanske stiger du ut från kontoret och och köper en burk ikväll. Om du är sugen på lite lyckorus under dagen har vi naturligtvis rätter med honung. Du hittar honung i frukosten från Mat’ley Café och Bistro, i den grekiska yoghurten från Farbror Nikos och i galetten med västerbottenost, ruccola och chèvrekräm från ett av våra senaste tillskott, Crepson.

Välkommen in till en sötare vardag!

Godsmak