SMAKEN AV HEMLAGAT

Tiderna förändras och vi svenskar blir alltmer världsvana.  Den speglar vårt resande och alla bidrag till vår matkultur som kommit från främmande länder. Kosten är kosmopolitisk, men husmanskosten är lika älskad som förr. Vår husmanskost är en blandning av redig svensk bonnamat, sånt som var billigt och kunde bevaras, som inlagd sill, och det som förts in utifrån och blivit vårt. Kåldolmarna är en variant av vinbladsdolmar, som Karl XII och gänget ska ha fått smak för i Osmanska riket, och köttbullar sägs härstamma från turkarnas köfte.

Lunchlådan har däremot tagit stryk av tidens tand. Allt som oftast lyser den med sin frånvaro. En del vill, men hinner inte. Andra tycker att det är bekvämt att strunta i den. Lyckligtvis finns det som vissa kallar mammas mat på allt ifrån enklare kvarterskrogar till riktigt tjusiga restauranger – och givetvis hos oss.  Göran Terrassen, Spisa hos Helena, Verandan Bistro, Ett litet kök, Södra sällskapet, Rydbergs, Lilla köket och Drottninghof är några av våra restauranger i Stockholm som lagar husman med snits. I Uppsala rekommenderar vi Hörnstenen, Skarholmen, Lingon och Noia.

Husman i Stockholm Husman i Uppsala

Godsmak levererar.