SEMLANS HISTORIA

I år kommer ni att äta semlor som aldrig förr eftersom konsumtionen ökar konstant.  Men kärt barn har många namn och det går mode i semlor – formerna ökar också. Man kan behöva ett lexikon för att begripa. Sitter du som ett fån inför skillnaderna? Lugn, du som vacklar i ovisshet! Här kommer en crash course med begreppen och deras bakgrund, så att inte språkpolisen gör dig till åtlöje vid fikabordet.

Hetvägg kommer av tyska Heisswecken. Ursprungsbullen har anor sedan 1200-talet, men var då kilformad och kokades i mjölk. Hetväggen blev sedan en bulle fylld med mandelmassa serverad med varm mjölk, en variant som kan kallas den mest mordiska då den påstods bära skulden till kung Adolf Fredriks frånfälle. Innan kungen trillade av pinn hade han dock även inmundigat ostron, surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne. Antalet hetväggar ska dessutom ha varit hela 14 stycken.

Fastlagsbulle är ännu ett gammalt namn. Som namnet antyder hör fastlagsbullen ihop med fastlagen och fastan. Fastlagen är en benämning på de tre dagar som kommer innan påskfastan. Förr i tiden var det tillåtet att vräka i sig semlor just då eftersom man skulle späka sig under en tid efteråt.

Fettisdagsbulle är synonymt med fastlagsbulle. Bakverket skulle ju helst ätas på fettisdagen, dagen innan askonsdagen som inledde fastan.  Man behövde lite extra fett i magen inför det. Vi äter fortfarande flest semlor på fettisdagen som i år infaller den 5 mars, men struntar som sagt i att fasta.

Semla kommer från latinets simila som betyder fint vetemjöl, något som inte gemene man hade råd med. Vår nutida klassiker, en vetebulle med socker, mandelmassa och vispgrädde, blev vanlig först på 1900-talet. Semlan är alltså en senkomling, och alla varianter som tillkommit under de senaste åren är egentligen en helt naturlig utveckling.

Wienersemla är ett wienerbröd fyllt vispgrädde och mandelmassa.

Cremla är en  avlång variant av wienersemlan, en croissant med fylld med samma klassiska semmelfyllning som ovan. Den här fransksvenska versionen kallas även croissantsemla.

Vaniljsemla innehåller vaniljkräm istället för mandelmassa och är ett alternativ för nötallergikern.

Semmelwrap. Vetebrödsbullen har bakats i en platt form, en wrap, och fyllts med semmelfyllning. Den är därför lättare att äta på språng. Eller om man till exempel vill cykla och äta semla.

Prinsessemla. En semla klädd i prinsesstårtans dräkt, grön marsipan. Bokstavligt och bildligt talat väldigt söt.

Nachosemla. Chips av utkavlad vetedeg doppas i grädde. En kombo mellan fredagsmys och fettisdagsfirande.

Korvsemla. Semmelfyllning formad till en korv placeras i mitten av en avlång bulle. Vanliga semlor liknar ju hamburgare, så varför inte?

Cimla är en blandning mellan citronmarängpaj och semla.

Semoothie. Smoothie på semla inspirerad av den gamla hetväggen, en varm tjock mixad röra med semmelarom.

Trots uppsjön av nyheter är den traditionella semlan mest populär. Är du sugen? Vi har ett urval av semlor från förstklassiga bagerier: Vivels, Dessert & Choklad Stockholm, Haga Tårtcompani och Konditori Genuin. Välj bland traditionella semlor och minisemlor, samt veganska, laktosfria och nötfria alternativ. Välkommen in på Godsmak!

Jag vill ha semla