DET VIETNAMESISKA KÖKET

Ett ganska nytt kök i vår kulinariskt kosmopolitiska huvudstad är det vietnamesiska. Den vietnamesiska kokkonsten har präglats av landets historia; det tusenåriga kinesiska styret av norra Vietnam fram till 900-talet, den franska kolonisationen mellan 1860 och 1954 och den amerikanska närvaron från 1960 till 1975. Händelser som sargat, plågat och krävt många offer,  men även skapat ett fantastiskt kök.

Den typiskt vietnamesiska maten är smakrik, mager och sund.  Många av de kända rätterna, som t.ex. nudelsoppan phở, kommer från norra Vietnam. Phở består av buljong, någon form av kött, nudlar och färska örter som sticks ned i den rykande skålen. Och det finns något helt specifikt i den, precis som i det övriga  vietnamesiska köket – blandningen av örter och kryddor som inte används någon annanstans. Den smakar spännande, kanske lite ovant i början, men blir beroendeframkallande för många.

En annan vietnamesisk rätt, smaken av Indokina, som hyllas världen över är något så enkelt som en macka. Bánh mì, som egentligen bara betyder smörgås, är en mix av en fransk baguette vanligen innehållande paté eller grillat fläsk samt majonnäs, syrade grönsaker och färsk koriander. Coola matbloggaren Jonas Cramby har redan skrivit om den i sin bok Mackor: 100 klassiska sandwichar från Reuben till Po’boy, där man även finner recept. Bánh mì är en trendmacka, och det finns ett skäl till det – det är helt enkelt världens godaste macka.

Om du inte tidigare har smakat vietnamesisk mat är du välkommen att prova via Godsmak. Restaurangerna dyker upp pö om pö och vi har lyckats fånga en riktig pärla: Nha Trang Restaurang på Kungsholmen.  Restaurangen har funnits i 2,5 år år och drivs av Annie som föddes i staden Nha Trang i Vietnam, men växte upp i Värnamo. Annies specialitet är den ovan nämnda nudelsoppan, phở med en bas på bandnudlar, ekologiska böngroddar, salladslök, thaibasilika och koriander samt kyckling- eller oxfilé och biffbullar. Det går även att beställa bánh mì, men då Annie enbart använder färska ingredienser och inte har den på sin ordinarie meny bör den beställas en dag i förväg. Nha Trang

Mångfald ger mersmak – Godsmak levererar över 2 000 rätter varje dag.