PÅ VAR MANS TUNGA – PAPILLES

Ça titille les papilles säger man på franska. ”Det kittlar smaklökarna” är den svenska översättningen, och även det låter som något en  gourmet skulle säga mellan tuggor och världsvana hummanden. Gourmeter har nämligen koll på sina smaklökar. Och smaklökarna håller i sin tur koll åt oss alla. Vi är genetiskt programmerade att känna smak, men vissa saker måste vi vänja oss vid för att uppskatta. Barn ropar som bekant inte ”mums filibabba” hur som helst. Det är det vi i vår angl(or)ifierade moderna värld kallar acquired taste, alltså inlärd smak. 

Smaklökarna, människans smakorgan,  är små klyftliknande tingestar. De bär ansvaret för smakernas fröjder och fasor  och det finns  så många som cirka 10 000 på var människas tunga. Sött känner de igen sedan modersmjölken,  beskt och surt kanske de ryser de lite åt före godkännandet och salt gillar de i måttlig mängd. Den femte (sent erkända) grundsmaken kallas umami och beskrivs ibland som ”buljongsmak”. Umami upptäcktes faktiskt så tidigt som 1908 av den japanska smakforskaren och professorn Kikunae Ikeda i Tokyo. Han  hittade en gemensam smak i bland annat tomat, ost och kött som varken kunde kategoriseras som beskt, salt, surt eller sött. Han kom fram till att umamismaken kom från natriumglutamat, en saltform av glutaminsyra. Ordet umami är alltså japanskt – och betyder för övrigt… god smak.

En firma som satsar helt på dina smaklökar är Papilles Ost & Chark. Här finner du det bästa råvarorna
och vi på God smak levererar ett urval av deras charkbrickor som förför både gourmet och gourmand.

Prova. Smaksinnet kommer att belöna dig. Papilles Ost & Chark

Mångfald ger mersmak. Godsmak levererar över 2 000 rätter varje dag.