ÄT SOM EN ROMARE

Caesarsallad, ceasarsallad eller ibland till och med cesarsallad – kär rätt har många stavningar. Julius Caesar (100 f.Kr-44 e.Kr) komponerade inte caesarsalladen, eftersom den inte har någon med honom att göra. Dessutom lagade han säkert inte maten själv utan lät någon annan göra det, samt provsmaka för att säkerställa att maten inte var förgiftad. Men sallad åt han nog. Romarna ska nämligen ha varit de första att äta sallad, och de åt den med salt. Ordet sallad härrör från latinska sal, som betyder salt. Vi nordbor började dock inte äta sallad som en hel måltid förrän långt in på 1900-talet. Och just där kommer caesarsalladen in i bilden. Den skapades enligt de flesta källor av en krögare på 20-talet, Caesar Cardini, vilket fick folk att vallfärda ner till hans restaurang i Tijuana i Mexiko (där man även fick sälja sprit – till skillnad från i USA som under denna tid hade spritförbud – vilket i sig kan ha varit en motor för folktillströmningen). Salladen spreds därefter till USA och världen över. Idag är caesarsallad en klassisk rätt och tillika en av världens mest populära sallader.  Originalreceptet innehåller romansallad, brödkrutonger, parmesan, citron, olivolja, äggula, Worchestershiresås, vitlök och vinäger. Den toppas numera ofta med grillad kyckling, men ingredienserna varierar.

Ett flertal av våra restauranger lagar caesarsallad: Bistro Beaux Amis, Cayenne (ingår i en större buffé), Drottninghof, Farbror NikosItalianaVerandan Bistro, Panini, RydbergsSödra sällskapetSandys, Just Salad, Sthlm New Deli, Sthlm Sallad,  Bagel Street Café och Fattousch. Här finner du klassiker med bacon, caesar med räkor eller kräftor, grekisk caesar med tzatziki, caesar med majskyckling, caesar med proscuitto, glutenfri caesar (utan krutonger) och en hel del annat.

Jag vill ha caesarsallad

 

Godsmak levererar.