Nyheter - Sida 16

SEMLOR AV STORHETER

Conrad Tyrsén och Ted Johansson beskriver ödmjukt sitt arbete med orden "ett arbete, en livsstil." Men duon, som tillsammans driver Dessert och Choklad Stockholm, är konditorer med en avundsvärd meritlista.

Fettisdagen 9/2 2016 – värd att vänta på!

De flesta har skippat fastan men dess ikon, fastlagsbullen, har inte fallit i glömska.Varje år ska det provsmakas och divideras, betygsättas och argumenteras. Den ska vara luftig, saftig och lagom söt – och första bullen bör, enligt seden, inväntas till fettisdagen. Semlan är ett av våra mest älskade bakverk och har varit det länge. Föregångaren, ”semlokakan”, omnämns redan i Gustav Vasas bibel från 1541, och troligen bottnar bakverkets närmast heliga status just i den långa traditionen. Om du (i likhet med oss) längtar efter att sätta tänderna i en förstklassig fastlagsbulle har vi semlor för alla, från de mest traditionella...

MED FRANSK FINESS

L’appétit vient en mangeant, ”att äta väcker aptiten”, skrev den franske författaren och läkaren François Rabelais år 1534. Hans myntade därmed ett uttryck som används i Frankrike än idag. Kaféet Petite France, som belönats med Dagens Nyheters Gulddrake tre gånger, ligger på John Ericssonsgatan på Kungsholmen. Inrättningen startades av den rikskände surdegsbagaren Sébastien Boudet och övertogs 2011 av Peter Hartai och Stefan Johnson-Petersén, som i 20 år hade varit ansvariga för NK-bageriet. Verksamheten har sedan dess gått vidare i samma tradition och anda – under favoritfransosens vakande öga. Godsmak.se levererar Petite Frances ljuvliga söta bakverk, såsom mandelcroissant, pain au chocolat...

Ät utanför stan – som stjärnorna

Alltfler kunder beställer mat i Solna och Sundbyberg, alltså i stan utanför innerstan. Och där finns flera pärlor. En av dem, Backstugan, ligger på en liten kulle i Solna blickandes ut över Filmstaden i Solna.