Nyheter - Sida 16

THE BAGEL

En bagel, som på svenska även stavas beigel, är en legendarisk brödbit. Den traditionella bageln görs på deg som har fått vila en natt och koks i vatten innan den gräddas i ugn. Det är kokningen som ger brödet den fasta konsistensen. Bageln är särskilt populärt i Nordamerika dit den kom med judiska emigranter från Centraleuropa, förmodligen från Polen eftersom den omnämns i polska texter redan på 1600-talet. Till Sverige har den kommit via USA och givetvis kan vi erbjuda dessa läckra mackor på God smak – genom The Bagel som serverar mättande jumbobagels med över 20 läckra fyllningar. De...

EN AMERIKAN I STAN

“If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold  it would be a merrier world”,  sa Tolkien, alltså att världen vore en muntrare plats om fler av oss värdesatte mat, glädje och sång  mer än att samla guld på hög. Nu var Tolkien inte amerikan eftersom han föddes i Sydafrika och dog i England, men hans ord får ändå symbolisera  en matglad och gladlynt anglofon med cowboyhatt: Texas Burger som ligger i Kungshallen i city och som lagar ett stort antal grillade hamburgerkreationer för alla smaker. De kommer rakt hem till dig via godsmak.se. Välkommen in...

FINA FISKEN

Det är lätt att tro att kosmopolitisk kokkonst är en helt nutida fröjd för gommen. Men matkultur har  en förmåga att sprida sig världen över, och detta sedan långt tillbaka. I det medeltida Stockholm dracks tyskt öl och vin från Spanien, Frankrike och Polen. Man använde även 50 olika sorters fisk i matlagningen. Vid Kungsholms strand ligger en ombyggd pråm och vittnar om Stockholms skärgård – Harö Krog. Här lagas både svenskt, amerikanskt och italienskt, men fisken i bästa husmansstil har en central plats och bör inte missas. Fina firren från Harö Krog direkt till dörren, med möjlighet till en...

MIDSOMMARTÅRTA

Gŵyl Ganol yr Haf. Nej, det är inte hobbitska utan walesiska för ”sommarsolståndet” som infaller i samband med det vi kallar midsommar. På många andra språk bär dagen namn efter Johannes döparens dag.  Att han kom till jorden i slutet av juni är svårt att verifiera, men sedan 300-talet har européer firat detta den 24 juni. Om högtiden i grund och botten är hednisk eller inte, det tvistar de lärde om – men en sak är säker: Midsommar är en tid för sill och nubbe och somriga tårtor – och den godaste tårtan beställer ni hos oss. Ät prisbelönt med...

PLOCKMAT, PICKNICK OCH BUFFÉ

Sommaren är plockmatens tid, bufféernas tid. Och i allra högsta grad picknicksäsong. Ordet picknick kommer från ordet ”plocka” – franskans piquer – något som engelsmännen utvecklade till en konstform. När körsbärsträden blommade gav sig de ut för en uppsluppen måltid i det fria. Möbler, porslin, bestick och maträtter skulle bäras och serveras av ett stort antal servila tjänare enligt ännu fler komplicerade etikettsregler.  Följet slog sig sedan ner i skuggan på en gräsmatta. Damerna kunde ju knappast äta och samtidigt hålla ett solparasoll, och deras klena nerver ansågs inte tåla en måltid på högre höjd! Alla viktorianer är döda, men...