HAWAIIANSK HUSMANSKOST

Först reder vi ut det geografiska: Hawaii är en amerikansk delstat, en av de nyaste av de 50, och den enda delstat som enbart består av öar och ligger helt skild från fastlandet. Så långt är det enkelt, nu blir det klurigare: Delstaten består av nästan hela Hawaiiöarna, en vulkanisk kedja av mängder av öar spridda över en stor yta.  Åtta av dessa öar är huvudöar, och en av dem kallas Hawaii eller Den stora ön. De andra är Maui, Kahoolawe, Lānai, Molokai, Oahu, Kauai och NiihauSammanfattat: Hawaii är både en ö och en delstat bestående av många öar, fast alla av Hawaiiöarna ingår inte i delstaten. Enkelt?

Desto mindre komplicerat och en ny stjärna på mathimlen är poké, som skulle kunna kallas hawaiiansk husman. Om någon vill bjuda dig på en poké bowl ska du alltså inte svara att du redan har varit ute i gryningen och jagat tecknade figurer i skogen. Pokémon äter inte poké bowl. Poké är det senaste i matväg – och kanske även något av det godaste. Poké handlar om lager av ris och munsbitar, traditionellt sett marinerad rå fisk, och topping som kan vara vad som helst, till exempel örter, frukt, nötter, sjögräs och/eller dressing. Maten passar lika bra till lunch som till buffé, och varför inte vid ett übertrendigt mingel med kunder – eller med någon annan som man bara vill imponera på.

Pokébarerna i Stockholm skjuter upp som svampar och vi har fångat en av pärlorna, Shaka Shaka, som ligger vid Hornstull på Södermalm. Maten från Shaka Shaka serveras som risskål eller som burrito och är absolut värd att prova – en spännande fusion mellan smörgåsbord, sushi och tacofredag.

Shaka Shaka

 

Godsmak levererar.