FIRA KALASKULAN

Och då menar vi inte magen. För såhär efter semestern är vi ju alla i brunbränd toppform, eller hur? Nej, Sveriges mest berömda kalaskula är köttbullen, vars årliga dag infaller den 23 augusti. Trots att maträtten finns i hela världen – allt ifrån de danska frikadellerna, de italienska i tomatsås och de vietnamesiska som simmar i soppan pho – är de svenska troligen de mest kända. För vem minns inte ”Inga from Sweden” med sina Swedish meatballs i  filmklassikern Ombytta roller?

I april 2018 skapade vår sedvänja världsnyheter. I en tweet från UD kunde man läsa att Karl XII skulle ha tagit med sig köttbullen från Ottomanska riket. What?! Vad skulle det innebära för IKEA-menyn om köttbullen var turkisk, undrade The New York Times. Men måltidshistorikern Richard Tellström blev djupt upprörd av påståendet och dementerade ryktet. Ordet köttbulle användes visserligen inte officiellt förrän 1755, då det hamnade i Cajsa Wargs kokbok, men maträtten har funnits sedan 1600-talet, menade han.

Var den än kommer ifrån är köttbullen vår nationalrätt, så var med och fira i veckan. Flera av våra restauranger erbjuder förträffliga köttbullar, bland annat Ett litet kök, Rydbergs och Drottninghof. För dig som vill göra lite själv, men inte för mycket, har Panini köttbullar i en av sina middagslådor.

Välkommen in till Godsmak!

Ge mig köttbullar!