BAGAREN FRÅN BORDEAUX

Croissanten kom till Frankrike med Marie-Antoinette, österrikiskan som blev fransmännens drottning när hon förmäldes med Louis XVI, varav det franska namnet på söta bakverk som bakas med smördeg; viennoiseries, wienerbröd. Det sägs att föregångaren var kipferl, på svenska kallad giffel. Men det finns en långt mer dramatiskt historia – en bagare påstås ha varnat de österrikiska trupperna om att turkarna var på väg, samma bagare som sedan skapade ett bakverk med halvmåneform som en symbol för segern över turkarna. Idag är croissanten något av det mest franska man kan tänka sig, ihop med basker och baguette. 

Äkta franska bakverk, däribland croissanter,  hittar man hos en liten pärla nära St. Eriksplan, en inrättning som även erbjuder språkcafé och helgbrunch.  Den drivs av Sophie Maillard som sadlade om från franska flottan, flyttade till Sverige, bjöd sina vänner på fransk canelé, möttes av glada tillrop och utvecklade den bakkonst som alltid legat henne varmt om hjärtat. När hon senare bestämde sig för att öppna café gjorde hon succé. Bakverken tar tid och är så långt ifrån masstillverkade croissanter man kan komma.  En canelé tar två dagar att tillaga, och här är kvalitet A och O. Men Sophie fixar biffen – fast inte biff då, utan bakverk. Låt dig färdas till Frankrike på affärsfrukosten, under den lediga dagen –  eller helt utan anledning en dag precis som alla andra. Prova en croissant, ett pain au chocolat, en canelé, eller en hel en bagarkorg från Sophie hemkörd till dig av oss. Njut. C’est délicieux, skulle Marie-Antoinette ha sagt. Och det säger vi också. 

Sophies canelé

Mångfald ger mersmak. Godsmak levererar  över 2 000 rätter varje dag.